LLZ GP
Du är här: Hem » Aktuellt » 2015 » 11 » 17 » Besöket på Torsvik.

Besöket på Torsvik.

Torsdagen den 19 november var vi ett gäng som besökte Torsviks kraftvärmeverk. Vi möttes av Jessica och Henrik från Jönköping Energi som berättade om tillkomsten av Torsviks kraftvärmeverk och om nybyggnationen av det biobränsleeldade kraftvärmeverket. Intresset var på topp och det ställdes en hel del frågor från oss besökare.

Torsvik besökare

Efter genomgången så var det dags för en rundvandring. Vi började med att bese rötningsanläggningen för matavfall, dom bruna påsarna som samlas in från hushållen som sedan blir till fordongas. Sen fortsatte vi till bunkern för avfallsmottagningen.

Torsvik skopa

Vidare förbi lagret med flis och till slut till det nya kraftvärmeverket som eldas med biobränsle.

Torsvik besökare_1

Beökare_2

Under rundvandringen berättade Henrik om hur man tar hand om rökgaser, aska mm.

Torsvik schakt

Vi fick även "titta in" i pannorna, där man kunde se att det är stor skillnad på tekniken att elda med biobränsle och brännbart avfall. Det produceras inte bara fjärrvärme på Torsvik man har även en elproduktion på 120 GWh/år. Efter ca 1 timmes rundvandring var vi tillbaka och nöjda. Jag tackar Jessica och Henrik för ett väldigt intressant och givande besök.