Du är här: Hem » Aktiviteter » 2022

Julbordsresa Vättern Runt lördag 10 dec.

Den 10:e december samlades ett knappt 40-tal av våra medlemmar, tillsammans med medlemmar från SFF, för en Hjulfest med överdådigt smörgåsbord, som intogs i restaurangvagnarna, ombord på Nässjö Järnvägsmuseums tåg Vättern runt.

Restaurangvagn_1 Restaurangvagn_2 Restaurangvagn_3

Tåget drogs av ett lok typ Ra, Rapidloket, som startade sin "karriär" för SJ i slutet på 50-talet.

Kupe

Den vagn vi hyrt för vårt gäng, var av typ B1, en av den gamla "goa" bruna typen av salongsvagn, försedd med fällbara stolar och bord. Mycket fin komfort.

Tåg Nässjö Magus Lindman

Lok med vagnar på Nässjö station. Lokförare Magnus Lindman.

De flesta av oss startade sin resa på Jönköpings Central kl. 13.30. Några tog möjligheten att "äntra" tåget på valfri hållplats mellan Nässjö och Jönköping. Vi landade åter i Jönköping kl.19.40. Under resan fanns fantastiska möjligheter till mingel blad medlemmarna, som skapade en mycket gemytlig stämning och samvaro. Personalen på tåget tog mycket väl hand om oss, och gjorde allt för att vi skulle trivas ombord. I bio-vagnen visades filmen om Jönköpingsflygets Historia för fullsatt salong.

Filmvagn_1 Filmvagn_2

Vi ser verkligen fram emot nästa resa.

Julmingel på flygplatsen den 8 december

Torsdagen 8 december var det återigen dags för den årliga traditionen att äta, träffas, trivas och prata gamla - och nya minnen - på Jönköpingsflygets traditionella Julmingel.

Julbord sittning  Julbord sittning_1

Trots att våra medlemmar i år kunde erbjudas ytterligare ett alternativ i form av tågresan (se nedan) så var det nästan fyrtio personer som kunde njuta av sällskapet och den goda maten.

Air Inn Julbord Julbord_1

Vi vill framföra ett varmt tack till Thomas och Susanne med personal på Air Inn för den goda servicen och för ett välfyllt julbord med allt gott som hör julen till.

Julbordsresa på tåg

Vättern runt den 10 december. Särskild inbjudan utskickad. Fullbokad.

Julmingel torsdag 8 dec.

 

Julmingel 2022
 

Den 8 december kl 17.30 hoppas vi att vi ses på det traditionella och uppskattade julminglet hos Air Inn. Vi kan säkert se fram emot att Thomas och Susanne med personal, som vanligt, dukar upp ett välfyllt julbord med mycket gott som hör julen till. Det brukar bli många skratt och glada minnen som dyker upp.  Anmäl dig redan nu och ta tillfället att träffa dina vänner i föreningen. Medlemmar med respektive betalar endast det subventionerade priset på 250 kr per person. 

 

Anmäl dig snarast, dock senast måndag den 5 december, till Gerd Starby på mail: 

ggi.starby@gmail.com 

 

Så här parkerar du:


Jönköping Airport bjuder på parkeringen vid dessa tillfällen. Parkera på hyrbilsparkeringen.  Område 5.  Ingen lapp i rutan behövs vid våra möten.

 Parkering

Föredrag om S.A. Andreé

På torsdagskvällen den 10 november fick vi höra Hans-Ove berätta om Andreés förberedelser och försök att nå nordpolen med ballongen Örnen. Första försöket var 1896 men ingen uppstigning gjordes eftersom vindarna inte var sydliga så man packade ihop ballongen och reste hem för ett nytt försök året därpå. 1897 var vindarna sydliga och man startade flygningen norrut. Vi fick även se en del av Hans-Oves Andreé-samling.

Hans-Ove har även gjort ett filatelistiskt exponat om S.A. Andreé.

Länk till exponatet: http://media.netex.se/2019/04/S_A_Andree.pdf

 

Hoa

Hans-Ove Aldenbrink

 

Torsdag 10 november.

S.A. Andrée

Torsdagen den 10 november kl. 18.00 är det dags att få höra den fascinerande historien om Samuel August Andrées polarexpedition 1896-97.
Vår ciceron, Hans-Ove "HOA" Aldenbrink, har en unik samling av både material och historier kring detta spännande äventyr som han låter oss ta del av denna kväll.

 Andree Ballong  Hoa Vara

På bilderna ser vi "Örnen" efter landning på polarisen samt HOA på den plats i närheten av Vara där den mindre ballongen Svea landade under en provflygning från Göteborg.

Båda dessa arrangemang inleds med fika i restaurangen klockan 18.00 och programmet börjar ca 18.30  

Anmälan gör du via mail till Gerd  ggi.starby@gmail.com senast 7 nov. Vid båda aktiviteterna serveras kaffe och wraps till en kostnad på 70 kr.

Fredrik berättade om en flygning 1918.

Fredrik plan  Fredrik

Igår, onsdagen den 19:e oktober träffades vi på "Utsikten" på Jönköping Airport, tillsamman med medlemmar i Svensk Flyghistorisk Förening, Norra Småland, för att lyssna på "Flygoraklet från Eksjö" Fredrik Lagerquist. Han berättade om en flygning med ett Tyskt bombplan från Berlin till Eksjö i november 1918, under rubriken: "Vad jag vet-och vad jag tror-upp en uppseendeväckande händelse i 1:a världskrigets skugga, när ett tyskt bombplan landade på Ränneslätt." Fredrik kunder verkligen hålla oss "på tårna" hela tiden. Han adderade löpande nya pusselbitar kring resans egentlig syfta. Ville man sälja bombplan och motorer till Sverige? Hur många var man egentligen ombord på resan? En var i alla fall den Svenske Översten Adlercreutz. Hade kanske Erich Ludendorf och Kung Gustaf V ett finger med i spelet? Fredrik har mycket flyghistoria att dela med sig av. Kika gärna in på hans blogg: https.//lae.blogg.se/  

 

Nästa planerade aktivitet onsdag 19 oktober.

Då kommer "flygoraklet från Ränneslätt" Fredric Lagerquist och berättar
"Om en direktflygning Berlin - Eksjö i november 1918" med underrubriken

"Vad jag vet - och vad jag tror - om en uppseendeväckande händelse i första världskrigets skugga: När ett tyskt bombflygplan landade på Ränneslätt."

 Plan Ränneslätt

Vi kan utlova en intressant och spännande kväll späckad med flyghistoria.

Jönköping Airport Elflygturné.

Jönköping Airport bjöd på måndagen den 22 augusti in gäster för information om framtidens flyg på Jönköping Airport med spännande föreläsningar. Marie Torstensson informerade om Projektet Grön Flygplats vars mål är att 2030 skall driften av våra flygplatser vara helt fossilfri. Samtidigt visades OK-XAA 54, ett rent elflyg med en flygtid på ca 2.5h/ca 30 mil.

 OK_XAA

Pure Flight U15 ΦNIX

Tom Elmotor

Tom Ziedeck visar elmotorn.

Landshövding

Jönköpings Landshövding Helena Jonsson provflyger Pure Flights elflygplan. Pilot Tom Ziedeck.

Start

Start på bana 11/29.

I Luften

 OK-XAA i luften, det som hörs är ljudet från propellern.

 

Lyssna på P4 Jönköpings reporter Elin Ericsson.

Marie Torstensson om Grön Flygplats.

Elin Ericsson rapporterar från flygning med elflygplan.

Elin Ericsson efter flygningen.

 

Resan till Fallskärmsjägarnas 70-år jubileum.

Förmiddagen började programenligt med besök på försvarets flygfält nr 38, Flugebyn, beläget norr om Karlsborg. Fältet började anläggas i början av 1940-talet, och sedan 1952 använts för fallskärmshoppning av både militärer och civila. Fältet är ca 1200x1200x1400m.

 

Bussfika 

Ankomst tillFlugebyn, bussfika.

 

Flugebyn hoppare

Vi fick se fällning av patruller från TP84 Hercules, med påföljande överfall och skjutningar.

Lunchade gjorde vi som tidigare hos Skomakarns, där Ingrid och hennes personal, tog väl hand om oss. Lunchen avslutades med hemlagat bakverk och kaffe. Eftermiddagens program påbörjades i den s.k. hopphallen, belägen inom fästningsområdet. Där kunde vi lära oss de åtgärder som vidtas för hoppning, och ser hur man övade inför de olika momenten, i samband med hoppning. Demonstration utfördes av ett gäng aktiva seniorer i 60-70-års-åldern. Därefter flyttade vi oss till fallskärmsjägarlägret vid Vätterstranden.

Anfall Viken

Där demonstrerades hoppning i vatten, samt anfall och sabotage från sjön.

TP84 overflygning

Naturligtvis blev där också en låg överflygning av tp84 Hercules. På platsen fanns möjligt att hoppa från hopptornet och kika på en utställning av vapen, som används av fallskärmsjägarna.

DC3 PeterHerman

Fallskärmsjägarnas 70-års jubileum.

Lördag 220819 träffas vi 8.00 på flygplatsen för resa till Karlsborg.

FJS standar DC3

Program och inbjudan.

 

Föreningsstämman 2022

Den 21 april avhölls den trettonde stämman i föreningen som i år firar 10-årsjubileum. Att det blivit detta antal beror på at två extrastämmor hållit genom åren med anledning av namnbyte och reviderade stadgar.

Lokal

Äntligen kunde vi träffas personligen igen och trettiotre medlemmar hade anmält sig. Det får anses som en god uppslutning även om många kanske inte kommit enbart för stämmans skull, utan för att lyssna på det intressant föredraget om DC3an Munin.

Peter

Stämman leddes förtjänstfullt och odramatiskt av Peter Hallberg. Protokollet med verksamhetsberättelse och verksamhetsplan publiceras denna hemsida. Övriga aktuella handlingar kan erhållas på begäran.
Vi har glädjen att hälsa två nya medlemmar välkomna till styrelsearbetet. Nämligen Hasse Sandström, från Habo som ersätter Anderas Svensson som suppleant samt Ulla Lantz som valdes till sekreterare och efterträder Tage Gamerius som på ett utmärkt sätt skött denna syssla sedan starten 2012. Vi vill tacka Tage för det arbetet och gläder oss åt att han stannar kvar och bidrar som ledamot i styrelsen där han efterträder Stefan Karlsson som lämnar.

Stämman beslutade även att anta styrelsens förslag till höjning av medlemsavgiften till 200 kr fr o m verksamhetsåret 2023.
Direkt efter årsmötet hölls ett konstituerande styrelsemöte.

 

DC3_1  DC3_2

Efter avklarade årsmötesförhandlingar och fika får vi lyssna till Lars Karlsson, fallskärmsjägare och författare av boken om DC-3:an (C-47) Munin, som berättar, och visar bilder, som om maskinen och dess olika besättningar, och dess öden och äventyr, före och efter invasionen i Normandie.

Läs mer

Inbjudan till en dag på Miliseum i Skillingaryd

Lördag 28 maj

Miliseum_1  Miliseum_2  Miliseum_3

I samband med besöket tar vi oss en titt på det första flygfältet i området, Ljungheden, tillsammans med en av författarna till boken "Vingar över Ljungheden", Stig Andersson. Vi får också möjlighet att bese flygstråket som används idag.

Läs mer

Julmingel 9 december

Lars Karlsson Föredrag "Munin" 27 januari

Berlinresa?

 

Inställd Stockholmsresa i april.

Tyvärr blev det lite för få anmälningar till den planerade Stockholmsresan, trots ett digert program med besök på Arlandasamlingarna och på Flygspaningsmuséet på F11 i Nyköping och annat trevligt.

Det kändes som att intresset var stort när inbjudan gick ut till medlemmar, i såväl vår egen förening som till Svensk Flyghistorisk Förening och Jönköping flygklubb, men tyvärr blev det inte tillräckligt många anmälningar för att få ekonomi för en bussresa.
Kanske var erbjudandet för nära i tiden med tanke på pandemiosäkerhet? Men vi ger inte upp utan återkommer med fler intressanta reseerbjudanden.  Så håll ögonen öppna

Genomförda aktiviteter

Föreningsstämma flyttad till 21 april.

Tidigare har föreningsstämma aviserat till den 24 februari. På grund av det osäkra smittoläget har vi beslutat att skjuta på detta. Vi vill ju gärna arrangera en fysisk stämma med så många deltagare som möjligt och därför kommer stämman att hållas i samband med det planerade föredraget om DC3 Munin den 21 april 2022. (se nedan) Mer information och aktuella handlingar kommer att skickas ut i god tid. Vi tar gärna emot tips på kandidater som vill hjälpa till med föreningsarbetet


Inbjudan till föredrag om DC-3:an Munin.

NYTT DATUM FÖR INFORMATIONSKVÄLL Om DC-3:an Munins eskapader under WWII och invasionen av Normandie. Med tanke på den rådande Corona-situationen, har vi i samråd med föredragshållaren Lars Karlson, beslutat att t.v. flytta föredragstillfället till torsdagen den 21:a april. Vi träffas kl.18.00/18:30 för lite mingel med fika. Föredraget startar efter föreningsstämmans slut, ca kl.19.00. Vi kommer att skicka ut en ny anmodan om anmälan, när vi ser en utvecklingstrend för Corona-spridningen, som är gynnsam för vår fortsatta verksamhet.

Läs mer