Du är här: Hem » Aktiviteter

240221 18.00

Jönköping Airport. Föredrag om MAF, Mission Aviation Fellowship, av Eugen Arwidsson.

Maf_1

Paret Arwidsson har arbetat inom organisationen MAF (Mission Aviation Fellowship) i Bolivia. Eugen var pilot och som missionsflygare var uppdragen mycket skiftande. Till exempel att flyga lärare till skolor i avlägsna byar, flytta levande får, transportera frukt och grönsaker i ett till stora delar väglöst land. Viktigast var dock att flyga läkare till avlägsna byar och svårt sjuka människor till sjukhus. Margareta startade och arbetade på svenska skolan i Cochabamba. Hon hade också administrativa uppgifter inom missionsflyget.

Maf_2

Länk till MAF:s hemsida. https://maf.se/

Ulf Edlund berättar om Saab 340 tis 10 okt 18.00.

 

Inbjudan

Du anmäler dig till Gerd Starby, e-post; ggi.starby@gmail.com eller mobil 070-77 11 819 senast 7 okt 2023.

 

En dag på Miliseum

Idag, onsdagen den 12:e april, var vi ett 20-tal personer från vår förening och Svensk Flyghistorisk förening, på studiebesök på Miliseum i Skillingaryd, som på fantastiskt sätt beskriver en del av vår Svenska Militärhistoria, både lokalt för Småland och för Sverige. Dagen började med att gruppen hälsades välkommen av Miliseums chef, Sven Engkvist.

Skillingaryd_1

Sven guidade oss runt i området, och berättade med inlevelse om områdets och dess byggnaders speciella historia med bl.a. celebra kungabesök. Därefter gjordes ett besök i inomhusutställningen, där man förutom en stor mängd Militaria, bl.a. kunde finna en monter kring Jönköpings Slott och flygningarna på Ljungheden, Skillingaryds första flygfält.

Skillingaryd_4

Frivilliga krafter har dock sett till att samtliga fältmarkeringar numera är synliga, så att det är lättare att göra sig en föreställning om hur landningsplatsen en gång såg ut. Även flygning med gasballong kunde förekomma från fältet. Ett stort och varmt tack till Sven Engkvist för en fantastisk "föreställning". Besöket på Miliseum avslutades på Militärrestaurangen med en suverän lunch, med alla tänkbara tillbehör.

 

 

Inbjudan till en dag på Miliseum i Skillingaryd

 

Milliseum_1 Milliseum_2

Onsdagen den 12:e april 2023.

Miliseum är ett militärhistoriskt museum i Skillingaryd som berättar om den indelte soldatens och soldatfamiljens liv samt ingenjörtruppernas verksamhet. Där finns också en del övrig "Jönköpingshistoria", bl.a. en monter om Jönköpings slott.

Miliseum ligger inom det än idag aktiva militära övningsområdet i Skillingaryd, med bl.a. en fungerade landningsbana för flygplan och helikoptrar.

PROGRAM

09.50 Samling på Torsviks pendelparkering för gemensam avresa (samåkning) med egna bilar.

10.20 Samling vid Miliseum. Skyltad parkeringsplats vid muséet. Guidad visning i muséet och av historiska byggnader och föremål    utomhus.

12.30  Lunch (Military Style) på restaurangen i området. I lunchen ingår    möjlighet att välja på två varmrätter, kött eller fisk, sallad, smör och bröd, dryck kaffe och kaka.

Om någon som behöver speciellt komponerad måltid p.g.a. allergi eller dyl. v.v.

meddela detta vid din anmälan. 13.30 (Ca) Återresa till Torsvik. 14.00 (Ca) ankomst till Torsvik.

Pris: SEK 200. I priset ingår entré och guideavgifter samt lunch på militärrestaurangen.

Du kan betala med Swish 123-4934956 eller via bankgiro 342-2524.

Du anmäler dig till Gerd Starby, e-post; ggi.starby@gmail.com eller mobil 070-77 11 819 senast 5 april 2023.

 

 

Jönköpingsflygets Intresseförening har fått en ny ordförande.

På Fettisdagen, 22 februari 2023, var det åter dags för den årliga föreningsstämman. Nästan trettio personer hade mött upp, inte bara för att njuta av den förstklassiga semlan, utan också för att lyssna till en intressant och initierad föreläsning med rubriken "Flyghistoria i ord och bild" av vår medlem Hans O (Hasse) Sandström från Habo.

Vi fick ta del av både flyghistoria, bilder från den unika samlingen av modellflygplan och personliga minnen och mycket annat intressant framfört på ett proffsigt sätt.

Traditionsenligt blev den formella stämman tämligen kort. Mötesordföranden Peter Hallberg såg till att punkterna avhandlades raskt och effektivt. Protokoll kommer att finnas tillgängligt på hemsidan.

Anders Jansson presenterade valberedningens förslag till ny styrelse som godkändes enhälligt. Styrelsen kommer att fortsätta med samma besättning även kommande år med den skillnaden att Lars Johansson tar över ordförandeskapet då Herman valt att ta en annan roll i det fortsatta arbetet.

Peter Herman 230221

-När jag, som vice ordförande, tog över efter Åke Lantz 2017 så var det tänkt som en övergångslösning, som nu visade sig bli fem och ett halvt intressanta år.  Jag är tacksam för att den utveckling vi upplevt, trots utmaningar i form av pandemi och annat, och oerhört stolt och glad för att vi hittat den bästa lösningen för att fortsätta utveckla föreningen", säger Herman som nu hoppas kunna ägna sig mer åt att bidra till arbetet med vårt mål "Jönköpingsflyget i Dåtid, Nutid och Framtid".

//Herman

 

Lars Johansson

-  Tack för förtroendet att hålla i klubban i Jönköpingsflygets Intresseförening. Jag har givetvis inte samma kunskaper och kontakter som Herman. Han har ju haft flygplatsen som sin arbetsplats under många år. Nu gäller det att lyssna till de goda och engagerade krafter som finns i föreningen och ta till vara deras kunnande. Jag ser med tillförsikt fram emot uppdraget.

//Lars

 

Föreningsstämma 21 februari 2023

18.00 Fika/Mingel    
18.30 Kort Föreningsstämma      (för medlemmar)

Hasse Sandström


19.00 Föredrag " FLYGHISTORIA I ORD OCH BILD" med Hans O Sandström*

Short 360  A310

Skåp Fpl

 

Kallelse med dagordning etc kommer att mailas ut till medlemmar i god tid före stämman.

Även SFF och icke-medlemmar är välkomna.

Anmälan till Gerd Starby ggi.starby@gmail.com senast 16 februari.

 

Torsdagen den 2:a mars kl.11.00 visas filmen JÖNKÖPINGSFLYGETS HISTORIA

på det nya biblioteket i Norrahammar, ett av Jönköpings kommuns förträffliga bibliotek. Filmen har focus på vårt lokala flygs DÅTID-NUTID-FRAMTID. Fri entré. Ingen förhandsanmälan erfordras.

Film NHR

 

Är du/ni intresserade att följa med på en resa till Helsingfors Finlands flygmuseum 22 - 24 maj.

Pris: Ca 2.250 kr./person. Priset är beräknat på 40 deltagare.

I priset ingår: - Resa med buss t o r Jönköpings resecentrum - 2 nätter i dubbelhytt - inside - 2 frukostar - 2 middagar - Entréavgift till flygmuseet - Buss t o r färjan - flygmuseet. Tillägg för enkelhytt inside och enkel- och dubbelhytt outside.

Flygmuseet innehåller en hel del, som vi inte kan se så ofta, bl.a. med koppling till finska Flygvapnet (Ilmavoimat). Samlingen har 72 flygmaskiner vara 2 glidflygplan.

Det finns också bortåt 7000 övriga föremål i museets samlingar, ca 16 000 böcker, 160 000 tidskrifter och mindre trycksaker om luftfart. Därtill finns ett stort urval flygnings- och serviceböcker. Antalet fotografier, negativ och diabilder uppgår till omkring 78 000 st. Arkivmaterialet mäter ca 1300 hyllmeter.

'Kika gärna på muséets hemsida: https://ilmailumuseo-fi/ På muséet blir vi guidade på svenska alt. Engelska av proffs på den finska flyghistorien. Kan vara intressant att lära lite mer om den finländska flyghistorien, när det nu ev. blir ett svenskt samarbete med Finska Flygvapnet inom Natos ram.

Vi behöver ett snabbt svar för att få behålla det låga priset. Kontakta Gerd på ggi.starby@gmail.com eller telefon 070-77 11 819 senast 2023.01.20

OBS! Detta är ingen anmälan, bara en förfrågan. Svaren kommer att bli avgörande om vi skall fortsätta planera resan eller ej. Ett samarrangemang mellan Jönköpingsflygets Intresseförening och SSF Småland.