Du är här: Hem » Aktiviteter

 Logga Jonkopingsintresseforening

Aktiviteter

 

Thomas Allard 25 september 2019 SFF 190925

Vi var ett 40-tal medlemmar från SFF och Jönköpings Intresseförening som träffades på Jönköping Airport för att lyssna på Thomas Allards yrkesliv. Thomas har bl.a. varit med och utvecklat Robot 5, Meteor, JAS C/D och under sin tid som chef för Lfv flygtrafiktjänst varit med om att utveckla och införa fjärrstyrda torn, RTS Remote Tower Services.

Thomas Allard_2Thomas Allard_3

Thomas Allard och Lars Fogelquist

Inbjudan till SFF:s aktiviteter i maj.

I samarbete med Svensk Flyghistorisk Förening vill vi gärna slå ett slag för denna föresläsning

Onsdagen den 8 maj klockan 19.00 på flygplatsen. Då kommer Micael Sanz till Jönköping och berättar om hur flygplanmodellen Caravelle kom att revolutionera flygandet för 60 år sedan. Vi utlovar en mycket intressant kväll.

 

27-28 april 2019

Planerad resa ihop med SFF

Läs mer

 

Föreningsstämma 2019

Torsdagen den 21 mars klockan 18.00

Utsikten Jönköping flygplats.

Efter avslutad stämma blir det kaffe och macka. Kostnad 60 kr per person .

Meddela om ni inte önskar någon smörgås eller eventuella allergier.

 

Efter kaffet, då även våra vänner från SFF anslutit, har vi tre gäster:

 

  • Jönköping Airports VD Rony Forsberg lämnar en kort information om dagsläget på flygplatsen
    och de stora projekt som genomförs under 2019
  • Magnus Widell kommer att visa bilder och berätta omJönköpings första flygfält och regementet A6
  • Bosse Rydelius, son till den legendariske flygplatschefen "Kagge"  kommer att berätta lite minnen visa bilder under rubriken 
    Hur blev det så här ?  Det blir en kort historik hur Kaggen blev den han var och hur han hamnade i Jönköping

 

Anmälan denna träff gör du till Gerd Starby  ggi.starby@gmail.com

Parkera på korttidsparkeringen. Ta biljett som vi byter mot utfartsbiljett.

 

Julmingel 181206

Julmingel 2016

Torsdagen den 6 december hade Axamo-veteranerna finbesök från Göteborg. Det var Bo Rydelius, son till den legendariske Carl-Gustav "Kagge" Rydelius som var flygstations-föreståndare mellan 1947 och 1974. En händelserik period i Jönköpingsflygets historia.

Det utbyttes historier, bilder och dokumentation som kan vara av ömsesidig nytta och glädje för oss alla. Inte minst hade Bosse många bilder från tiden då den nya flygplatsen "Axamo" byggdes. Bosse är nu också ny medlem (nummer 83) i vår förening.

Senare på kvällen deltog han även tillsammans med 42 andra veteraner på vårt traditionella Julmingel på flygplatsen. Där hade restaurang Air Inn som vanligt dukat upp ett rikligt julbord som intogs under mycket prat och gemytliga former. Flygplatsen VD Rony Forsberg lämnade en kort information om läget på flygplatsen och kommande satsningar. Peter Hallberg och Gerd Starby informerade om det planerade upplägget för en eventuell tvådagarsresa till Danmark den 27-28 april och uppmanade till att lämna in intresseanmälan för att få ett underlag för fortsatt beslut och planering.

J29 Tunnan 181031

27 Tunnan foto CEL

J29 Tunnan. Foto Cel.

Onsdagen den 31 oktober bjöd SFF i samarbete med Axamo-veteranerna in till en intressant presentation av "Flygande Tunnan - 70 år" av överstelöjtnant Lennart Berns, SFF.

J29_4

Överstelöjtnant Lennart Berns

Det blev lapp på luckan denna kväll. Lokalen Utsikten på flygplatsen fylldes av 64 besökare och det blev en spännande resa från SAAB´s inträde i "rea-åldern" till idag, då det fortfarande flyger ett exemplar. "Gul Rudolf", som numera ägs av SAAB, men disponeras av Swedish Air Force Historic Flight  på F7 Såtenäs .
Vi fick bland annat veta Tunnan på sin tid innebar en ny banbrytande teknik och satte världsrekord i hastighetsflygning och att det byggdes totalt 661 flygplan av J29, i versioner från A-F.

J29_2

J29_2

J29_3

 

Saab Safir 180926

180926 Föredrag om Saab-Safir av piloten och ägaren till SE-ITF "Guleböjen" , Nils Kornstrand, med hjälp av flyghistorikern Fredric Lagerquist från Eksjö.

Guleböjen

Ett glatt gäng möttes upp vid flygklubben denna blåsiga dag för att titta på Guleböjen. Pga den hårda blåsten kunde ingen flygning genomföras utan intresserade fick anmäla sig till flygning vid ett senare tillfälle.

SEITF

Guleböjen motor

Efter besöket i hangaren fortsatte ett fruset gäng till terminalbyggnaden för fika. Efter fikat satt 46 medlemmar från SFF och Axamoveteranerna med stora förväntningar på föredraget av Nils och Fredric. Förväntningarna uppfylldes med råge.

Guleböjen Fredric

Fredric inledde föredraget med att berätta om konstruktören Anders Johan Andersson och hur han kom till Saab och utvecklade Saab 91 Safir, som provflögs första gången 20 november 1945.

Guleböjen Nils Fredric

Nils fortsatte sedan att berätta om sitt köp av Guleböjen och dess vedermödor.

Guleböjen möte

Mötet avslutades som vedertaget är att Nils fick ett glas ingraverat med en Saab Safir.

 

Falköpingsresan 14 september 2018

Fredagen den 14 september var vi 24 Axamoveteraner och SFFare som drog iväg på en liten Skarborgsturné.

Ålleberg vy

Ålleberg museum

Efter en timmas bekväm bussfärd var det dags för lite "bussfika" vid framkomsten till segelflygmuséet på Ålleberg.


Ålleberg är fortfarande Sveriges segelflygcentrum där man bland annat utbildar segelflyglärare, tekniker och flygbogserare.

Ålleberg grupp

På plats möttes vi av den kunnige och entusiastiske guiden Anders Bjällby som visade oss runt bland alla historiska segel- och glidflygplan Och det fanns många rariteter med intressant historia i denna unika samling.

Ålleberg_1

Ålleberg_2

Anders Bjällby

Ålleberg_3

Ålleberg_4

 

Därefter gick färden vidare till Stenstorp där vi inledde med en god lunch på restaurang Fyrvaktaren innan det var dags att besöka Dalénmuséet.

Stenstorp museum_1

Där togs vi om hand av Ramona Örqvist  som guidade oss runt i lokalerna som var sprängfyllda av intressant material om både personen, uppfinnaren och entreprenören Gustav Dalén och företaget AGAs spännande historia.

Stenstorp AGA radiorum

Ramona berättar om AGA hemelektronik.

Stenstorp AGA 6_16

AGA 6 16

 

Besöket var mycket uppskattat och alla var överens om att detta museum är väl värt ett besök.

Stenstorp Hessle flygledsfyr

Hessle flygfyr

 

Ur flygperspektiv så var det ju extra intressant att ta del av information om fyrarnas utveckling inför våra planer på att iordningställa den flygfyr som vi avser att iordningställa och visa på flygplatsen.

 

Gustaf Dahléns flygintresse (Information från SFF:s arkiv)

Gustaf Dahlén intresserade sig för flygteknik. 1902 var han en av garanterna för ballongen "Svenske",  1903-1920 deltog han i styrelsearbete och expertarbete inom Svenska Aeronautiska Sällskapet. Han stödde även privat flygpionjären Enoch Thulin, som efter sin franska doktorsdisputation inom flygteknik 1912 byggde Sveriges första egentliga flygplansfabrik i Landskrona. Under kriget, fyra och ett halvt år (1915-1919) tillverkades där 99 flygplan av 14 olika typer och bortåt 700 flygmotorer av 6 olika typer. 1918 hade man över 1000 anställda. Dahlén var delägare i fabriken men då Thulin störtade och omkom vid krigsslutet 1919 tog det slut eftersom det då ännu inte existerade någon civil flygmarknad.

Enligt flygexperten Ivar Malmer utvecklade Dahlén under samarbetet med Thulin det första deltavingade flygplanet, som testades under beteckningen Thulin DA. Planet hade en helt ny vingform där vingarna uppifrån sett bildar en mycket trubbig pil. Denna vingform började allmänt användas i moderna plan 30 år senare.

I museet får vi en guidad visning och se en film som visar resultatet av Daléns stora uppfinnarflit. Förutom de traditionella patenten med fyrar och spisar så finns till exempel AGA-bilen, filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, mätutrustning, AGAFON-diktafonen från 40-talet och den 60 år gamla uppfinningen hjärt-lungmaskinen.

 

Under besöket kommer vi att äta lunch i form av en varmrättsbuffé inkl dryck och kaffe på Restaurang Fyrvaktaren.

Vi räknar med att vara tillbaks på flygplatsen vid femtiden

Resan är ett samarrangemang med lokalavdelningen för Svensk Flyghistorisk Förening.

Det subventionerade medlemspriset för hela paketet (bussresa, fika, entré till båda museerna och lunch) är 250 kronor. Begränsat antal platser.

Ålleberg: http://www.svs-se.org/museum/

Stenstorp: http://www.dalenmuseet.se/

 

Gripen-Centrum 3 maj.

Vår resa tillsammans med SFF blev en härlig upplevelse. Resan påbörjades från Jönköping Airport vid 7-tiden, fortsatte med ett behövligt kaffestopp

Gripencenter fika

utanför Falköping. Väl framkommna till Såtenäs blev vi varmt välkommna och omhändertagna av Dagge och Håkan som informerade oss om Gripen-centrum och visade oss runt. I Gripen hangarerna fanns det mycket att se men tyvärr råder det fotoförbud där.

Gripencenter grupp1

 Gripencenter grupp 2

Till lunch serverades som brukligt är på en torsdag ärtsoppa med pannkakor.

Därefter besökte vi SwAFHF:s (Swedish Air Force Historic Flight) hangarer där vi fick se en del av deras militära flygplan som numera är cilvilt registrerade.

 

Kallelse till vårens sista allmänna möte i SFF Norra Småland

Onsdagen den 25 april 2018  kl 19.00 får vi besök av Director Future Business, Tomas Karlsson från Saab Aeronautics, som kommer att berätta om samarbetet mellan Boeing och Saab kring skolflygplan-projektet T-X för US Air Force. Lokal "Utsikten", Jönköping Airport
(Foto via Tomas Karlsson : T-X flygplan över the Grand Arch i St Louis.)

 

Saab TX flygplan

Du anmäler dig via mail till  linghoff@telia.com eller telefon  0722-22 50 64 senast måndag 23 april.

 

Besök av Christer Hjort

Tisdagen den 24:e oktober 2017 gästades Jönköping flygplats av Christer Hjort. "Världen bästa Viggen-pilot" som berättade om sitt liv i Flygvapnet och som internationell uppvisningspilot på J37.

Christer Hjort 171024

Mer än femtio intresserade åhörare, från både Axamo-veteranerna och Svensk Flyghistorik Förening som arrangerade kvällen, hade mött upp.
Stort tack till Christer och SFF för en intressant och trevlig kväll.

 

Föreningsstämma 2016 

Den 25 Februari hölls Axamo-Veteranernas Föreningsstämma 2016 samt medlemsmöte på Jönköping Flygplats. Protokoll finns tillgängligt på hemsidan. Drygt tjugo medlemmar hade mött upp. Två nya medlemmar i styrelsen invaldes. Vi hälsar Ingvar Lif och Florence Carlsson välkomna.

Dahle 160225

Den avgående styrelseledamoten Dahle Johansson avtackades med blommor för ett förtjänstfullt arbete. Dahle har varit med sedan starten och har med sitt arbete i hög grad bidragit till insamlingen av fakta för den dokumentation som pågår.

Efter genomförd stämma höll Peter Hallberg ett föredrag om sitt besök hos Irländska Flygvapnet, Irish Air Corps. Tack Peter för en intressant berättelse med fina bilder.

Peter Hallberg 160227

Avlutningsvis visades en trettio år gammal film med en intervju med tidigare flygplatschefen Carl-Gustaf "Kagge" Rydelius. Vi tackar våra kollegor i SFF för att vi fått tillgång till detta historiska guldkorn om flygplatsernas utveckling i Jönköping.

 

Medlemsmöte ihop med SFF onsdag 16 mars 2016.

Mote SFF Axamo 160316

 

Plats Jönköping Airport Utsikten, tid torsdag 25 februari klockan 18:30

Program

  • Kort föreningsstämma med val ( dagordning )
  • Peter Hallberg berättar om ett besök hos Irländska flygvapnet

 Irish Air Corps

Irish Air Corps Hangar

Det finns en trettio år gammal film-intervju med Kagge Rydelius som vi hoppas kunna visa

Kaffe och macka 50 kronor

 

Anmälan senast 19 februari till Åke Lantz Tel. 036 65765 el. akelantz39@gmail.com

Motioner till Föreningsstämman ska vara styrelsen tillhanda senast 10 februari

 

Välkomna !

 

Besök Torsviks kraftvärmeverk 151119

Torsdagen den 19 november var vi ett gäng som besökte Torsviks kraftvärmeverk. Vi möttes av Jessica och Henrik från Jönköping Energi som berättade om tillkomsten av Torsviks kraftvärmeverk och om nybyggnationen av det biobränsleeldade kraftvärmeverket. Intresset var på topp och det ställdes en hel del frågor från oss besökare.

Torsvik besökare

Efter genomgången så var det dags för en rundvandring. Vi började med att bese rötningsanläggningen för matavfall, dom bruna påsarna som samlas in från hushållen som sedan blir till fordongas. Sen fortsatte vi till bunkern för avfallsmottagningen.

Torsvik skopa

Vidare förbi lagret med flis och till slut till det nya kraftvärmeverket som eldas med biobränsle.

Torsvik besökare_1

Beökare_2

Under rundvandringen berättade Henrik om hur man tar hand om rökgaser, aska mm.

Torsvik schakt

Vi fick även "titta in" i pannorna, där man kunde se att det är stor skillnad på tekniken att elda med biobränsle och brännbart avfall. Det produceras inte bara fjärrvärme på Torsvik man har även en elproduktion på 120 GWh/år. Efter ca 1 timmes rundvandring var vi tillbaka och nöjda. Jag tackar Jessica och Henrik för ett väldigt intressant och givande besök.

En intressant resa med Svenskt Inrikesflyg.

nsdagen den 23 september arrangerade SFF (Svensk  Flyghistorisk Förening) en medlemskväll med temat - Äventyret Inrikesflyget.
Inom ramen för samarbetet med Axamo-veteranerna hade även våra medlemmar bjudits in. Ett fyrtiotal "gubbar" , varav ett tiotal från "Veteranerna" , fick lyssna till kvällens föredragshållare Mikael Sanz, som vid sidan av Lasse Lindström är den som förmodligen kan den svenska civila flyghistorien allra bäst. Mikael har skrivit ett flertal initierade böcker om flygets historia i Sverige.

Mikael SanzMikael Sanz_1

Och i kväll delade han på ett fängslande sätt sig av sin kunskap och sina bilder. Det blev en ganska heltäckande historisk odyssé över de gångna 95 årens händelser. Mikael lyckade nog få med i stort sett alla flygplatser, flygbolag och flygplantyper som florerat under denna tid. Dessutom fick vi en del personhistoria över några av de legendarer som varit med att bygga upp inrikesflyget. Mest handlade det om Linjeflygseran. Något som många av deltagarna haft en relation till under sina år på Axamo.

Mikael Sanz_2

Tack Mikael och SFF för att vi fick var med på denna intressanta och inspirerande kväll.

Besök på Aeroseum och Ostindiefararen Götheborg

Axamo-veteranernas resa till Aeroseum och Ostindiefararen Götheborg samlade ett 30-tal deltagare. Samling vid Axamo Airport i ett härligt vårväder för vidare transport med buss till Göteborg. Efter ca 1.5 timmes resa var det dags för fikapaus.

 Goteborg 1

 Fikapaus vid Grandalen.

 

Därefter forsatte resan till Aeroseum, där vi blev mottagna av en guide som visade oss runt. Museet är beläget ca 30m under mark i en f.d. militär hangar vid Göteborg City Airport (f.d. Säve flygplats). Hangaren består av ett bergrum på ca 22000 m².

Goteborg 2Aeroseum 1

Aeroseum 3Aeroseum 4

Aeroseum 7Aeroseum 8

Aeroseum 9Aeroseum 10

Aeroseum 11Aeroseum 12

 

Efter rundturen var det dags för lunch som intogs vid Torslanda Golfklubb. Därefter forsatt transport till Eriksberg och besök på Ostindiefararen Götheborg. Efter en kort presentation gick vi ombord på fartyget och blev guidade runt av Ronja och Jessika.

 Gotheborg 1Gotheborg 2

Gotheborg 3Gotheborg 4

Gotheborg 5Gotheborg 6

Gotheborg 7Gotheborg 8

Efter två mycket intressanta upplevelser var det åter dags för hemfärd.

Jag tackar styrelsen för ett mycket väl genomfört arrangemang, som var mycket uppskattat av mig och alla deltagarna.

Vårens medlemsresa 18 april 2015

Program

08.30     Buss avgår från Jönköping Airport

11.00     Guidad visning av Aeroseum, Göteborg

13.00     Lunch på Torslanda golfklubb

15.00     Äntrar vi ostindienfararen Götheborg

18.00     Beräknad ankomst till Jönköping

 

Medlemspris:     325 kr inkl resa, entréavgifter och lunch.

Medresenär:      475 kr (i mån av plats)

 

Anmälan senast 31 mars.

 

Läs mer:

Vårens Medlemsresa word             Vårens Medlemsresa pdf

 

Föreningsstämma

Föreningens stämma hölls på Jönköping Airport 19 februari 2015. Efter sedvanliga mötesförhandlingar presenterades Christer Dahlberg som var dagens föredragshållare.

Christer Dahlberg har ett förflutet bl.a. från Industrigruppen JAS. Han berättade om bakgrunden till Sveriges behov av en ersättare för J37 Viggen och hur IG JAS bildades för att producera ett nytt flygplan för Jakt-Attack-Spaning, d.v.s. nuvarande JAS 39 Gripen.

 

Christer Dahlberg_1

Christer Dahlberg

Christer Dahlberg Åke L

Christer Dahlberg avtackas av Åke Lantz

Christer Dahlberg Herman

Herman Larsson, Christer Dahlberg

 

Inbjudan föreningsstämma 2015

Härmed har vi nöjet att inbjuda till

Föreningsstämma på Jönköping Airport , Utsikten

Torsdagen den 19 februari  2015   klockan 18.30.

Eventuella motioner som ska behandlas på stämman måste ha inkommit till ordförande senast den 5 februari.

Efter ett kort årsmöte har vi bjudit in Christer Dahlberg som föreläsare
Även SFF-medlemmar och icke-medlemmar är välkomna till föredraget som börjar kl 19.00.

Christer Dahlberg, som numera är Huskvarnabo, har varit chef för Industrigruppen JAS och har därigenom en unik insikt i SAABs flyghistoria.
Christer har också suttit med i Jönköping Airport ABs styrelse och blev nyligen styrelseordförande i Jönköping Energi.
Christer har just nu ett uppdrag att samla bilddokumentation från SAABs arkiv så vi kan nog räkna med att få se bilder som kanske inte visats offentligt tidigare.

Det blir sedvanligt fika med macka till självkostnadspris .

Som vanligt uppmanar vi dig att ta med bilder och annat historiskt material som kan vara av intresse.

Anmälan senast 12 februari till Åke Lantz Tel. 036 65765 el. akelantz39@gmail.com

Dagordning word  Dagordning pdf

 

Valberedningen tar emot förslag på ledamöter till styrelsen.
Kontakta Anders Janson om du har tips eller intresse.
anders.m500.janson@hotmail.com el 036-60270

 

SFF Småland, möte 22 okt 2014

Kl 19.00 lokal "Utsikten", Jönköping Airport
(samarrangemang med Axamo-veteranerna).


Två f d Herculespiloter besöker oss och berättar om sina udda upplevelser inom det svenska försvaret.Roger Möller ochMats Olsson, numera pensionerade men definitivt inte glömska, tar oss med på några av sina uppdrag inom Flygvapnet.

Roger började som fältflygare och vandrade vidare för att sedermera avslutningsvis gå över till Hercules (bl a div.chef). Mats sökte också fältflygarbanan men hamnade i Marinen som officer på jagaren Gästrikland. 10 år senare över till marin helikopterutbildning och flög Hkp 4. Var med om de skarpa insatserna i Hårsfjärden under ubåtsjakten. Därefter pilot på Marinens Casa 212 innan han sökte till Såtenäs.

Båda flög sedan Hercules och Roger blev ansvarig för tankerdemonstratorn (?) som plötsligt blev operativ inför Libyeninsatsen. Medverkade även i flyginsatser nere i Afghanistan.

JAS 

Välkommen !

 

SFF och Axamoveteranernas medlemsmöte

SFF och Axamoveteranernas medlemsmöte besöktes under onsdagkvällen av ca 60 medlemmar.

Roger Möller och Mats Olsson berättade om hur deras yrkesliv som piloter hade börjat och fortsatte sedan med händelser i tjänsten.

Roger berättade om bakgrunden till ombyggnaden av en Hercules C-130 till ett lufttankningsflygplan och hur det senare utvecklades till uppdrag i bl.a. Libyen.

Roger MöllerRoger Möller 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Mats Olsson

Det aktuella ämnet ubåtsspaning ledde till många frågor. Mats har aktivt jobbat som helikopterpilot och har stor erfarenhet från 90-talets "ubåtsjakter". Han beskrev hur man med hjälp av hydrofon, sonar mm. kan lokalisera undervattensfarkoster. Han förklarade också om problemen med att lokalisera undervattensoperationer.

 SFF och Axamo-veteranerna tackar för ett mycket intressant och proffsigt föredrag.

 

Medlemsmöte 140918

Mer än hälften av föreningens medlemmar slöt upp på flygplatsen den 18 september för att lyssna på när Lennart Lindberg berättade om "Flygepisoder i Jönköping".

Vi fick på ett initierat och trevligt sätt höra om många intressanta historier om stora som små händelser ägt rum i staden, med inriktning på efterkrigstiden på "gamla fältet"

Lennart Lindberg Åke Lantz_1  Lennart Lindberg Åke Lantz_2

 Åke Lantz, Lennart Lindberg

 

Föreningen fick också tre nya medlemmar vid detta tillfälle. Vi hälsar Ann (Lin) , Tarja (Tullen) och Inga (Taxfree) välkomna.

Vi är nu uppe i sjuttiotvå medlemmar ( vilket glädjande nog troligen är mer än medelåldern )

 

Efter mötet arrangerades en rundvandring på Airside. Driftchefen Stefan Karlsson berättade om verksamheten på flygplatsen och visade fraktterminalen som just nu är under utbyggnad.

Studiebesök Fraktflyg

 

Kvällen avslutades med ett besök hos Lotta i tornet som informerade om det aktuella läget där.

Vi fick oss också ett gott skratt när några ur flygplatsen livaktiga festkommitté - Cabaret JKG  helt oanmält dök upp under kvällen som "senior-veteraner" och spexade lite.

 Cabaret JKGCabaret JKG_1

Cabaret JKG.

 

PROGRAM FÖR  AXAMO-veteranernas

BESÖK PÅ FLYGMUSEET  I  LINKÖPING.

söndagen den 4:e maj 2014.

 

Samling på flygplatsen                                                  09.00

Avresa med buss mot Linköping                                      09.15

Kaffe & fralla vid ankomst                                             10.45

Guidad visning ( två grupper max 25 pers grupp)              11.15

Lunch                                                                         12.30

Rundvandring efter eget intresse                                    14.00

Avresa från museet senast                                            16.30

Beräknad hemkomst                                                     18.00

 

Lunch serveras vid dukat bord inkl. lättöl/vatten, bröd och sallad                           
Meny: Vildsvinswallenbergare med rårörda lingon ärtor samt potatis                  

Ange eventuella allergier eller speciella önskemål vid anmälan.

Pris: "All inclusive"  350 kr för medlemmar , 400 kr för  icke medlemmar.

Anmälan senast 12 april  till  Åke Lantz Tel. 036 65765 el. akelantz39@gmail.com

 

Inbjudan Föreningsstämma AXAMO-veteranerna 2014

 

Torsdagen den 20 Februari

Jönköping flygplats, Utsikten  klockan 18.15 (SFF-medlemmar från 19.00)

 

Program :

18.15  Samling.

18.30  Föreningsstämma enl. föreslagen dagordning

19.00  Lättare förtäring (Kaffe och smörgås till självkostnadspris)

19.15  Lotta Hoffback-Kaljo berättar under rubriken "Bistånd i det blå" om jobbet som flygledare och sina internationella uppdrag.

 Lotta rysk hkp

 

Även medlemmar i lokalavdelningen av Sveriges Flyghistoriska Förening är välkomna att deltaga från 19.00

Anmälan senast 13 februaritill Åke Lantz Tel. 036 65765 el. akelantz39@gmail.com

Motioner till Föreningsstämman ska vara styrelsen tillhanda senast 31 januari

 

En flygarlegend till Jönköping     

Axamo-Veteranerna bjuder in till medlemsmöte

Torsdagen den 14 november

Klockan 18.30 i Utsikten

Jönköping flygplats

Kvällens föreläsare är Alf Ingesson Thor, en av de mest namnkunniga fältflygarna i modern tid.

Alf kommer att berätta flygarminnen från sina 46 år i Flygvapnet hämtade från sin bok "En fältflygare från Mjölby" som även kommer att finnas till försäljning vid mötet. 

 

Kaffe och macka serveras som vanlig till självkostnadspris.

Även icke-medlemmar är välkomna i mån av plats.

Anmälan senast 8 november till Åke Lantz 036 65765 eller akelantz39@gmail.com

Alf Ingesson Thoor föddes 1950 i Mjölby där han växte upp i en klassisk arbetarmiljö. 1967 började han i Flygvapnet som fältflygarelev nyss fyllda 17 år. Efter flygarexamen hamnade han på
F 17 i Ronneby där utbildningen till stridsflygare skedde. Därefter har han tjänstgjort vid flera flottiljer och även en tid varit flyglärare där han efter några år rekryterades till att bli Flygvapnets förste flygande psykolog. Efter psykologexamen och legitimation har han fortsatt i Flygvapnet med att arbeta som flygspecialpsykolog men även som krispsykolog i civil regi vid flera katastrofer bland annat tsunamin i Thailand. 1998 utbildades även till helikopterpilot. Han är än idag i aktiv flygtjänst och har även genom åren genomfört mängder av flyguppvisningar

 

Alf Ingesson Thoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SFF möte 130925

 

Bussresa till F7 130831

Lördagen den 31 augusti arrangerar Skaraborgs Flygflottilj F7 en familjedag med diverse aktiviteter.

Axamo-veteranerna arrangerar en bussresa till detta evenemang.

Mer info om programmet finns på F7:s hemsida.

http://www.forsvarsmakten.se/templates/Mil_WebPage.aspx?id=16587

Även anhöriga och icke medlemmar är välkomna att åka med oss.

 

Entrén till evenemanget är gratis

Busstransporten beräknas till ca 150 kr /person (baserat på 30 anmälda)

Vi samlas på flygplatsen klockan 08.00 för avfärd mot Lidköping

 

Vi har kontaktat F7 för att kunna få lite "inside information" och för möjligheten att äta en gemensam lunch på flottiljens mäss till självkostnadspris, 75 kr.

 

Anmälan senast den 20 augusti

till  akelantz39@gmail.com eller telefon 036 65765

 

Föreningsstämma 2013

Jönköping Airport , Utsikten

Torsdagen den 21 mars 2013 klockan 18.30.

Eventuella motioner som ska behandlas på stämman måste ha inkommit till ordförande senast den 10 mars.

Efter ett kort årsmöte har vi bjudit in Bosse Dahlström som föreläsare - Även icke medlemmar är välkomna.

Bosse som haft en lång flygarkarriär i Linjeflyg och SAS började sin bana redan på Rocksjöfältet och har säkert mycket att berätta från sitt rika flygarliv.

Vi kommer också prata en del om flyget 100 år i Jönköping

Det blir sedvanligt fika med macka till självkostnadspris .

Som vanligt uppmanar vi dig att ta med bilder och annat historiskt material som kan vara av intresse

 

Anmälan senast 15 marstill Åke Lantz Tel. 036 65765 el. akelantz39@gmail.com

Välkommen !

 

Veteraner bevarar för framtiden

Artikel ur LFV magasinet 3/12 av Lotta Hoffback Kaljo

AXAMO-veteranerna åker till Ängelholm 6:e maj 2012

Ängelholms Flygmuseum 

Söndagen den 6e maj

 

Anmälan till klubbmästarensenast den 15 april

 

E-post herman@jkgairport.se

 

Preliminiärt program :

 

07.30  Incheckning och departure   JKG Airport (Gratis parkering på flygplatsen)
10.30  Ankomst  AGH  (Ängelholm)
10.30  - 11.00  Fika på museet
11.00  - 13.00  Lasse Lindström guidar oss på museet
13.00  - 14.00  Lunch på en av Lasse utvald restaurang i hamnområdet
14.00  - 15.00  Lasse Lindström guidar oss på veteranbilsträff


Lasse Lindström med bilar

 

Efter detta program är det kanske dags att vända kosan mot JKG.

Beräknad ank. JKG ca.18.00

 

Preliminär kostnad 400 kr per person

(Inkl bussresa , lunch, entréavgift och guidning samt ev. kaffe beroende på deltagarantal)

 

Även icke-medlemmar är välkomna !

 

Läs mer om museet på www.engelholmsflygmuseum.se

 

 

Herman Larsson

Marketing Manager

Jönköping Airport AB

SE-555 93 JÖNKÖPING
SWEDEN

Phone    + 46 36 31 11 10

Mob. ph  + 46 708 340347

herman@jkgairport.se

www.jonkopingairport.se 

Resa till Ängelholm 120506

Vi var 35 Axamo-veteraner som den 6 maj  gjorde resan till Ängelholm och Flygmuseet. Det blev en fantastisk dag.

Allt fungerade. Logistiken med transporter, tidhållning, mat, program …

och inte minst fick vi ta del av Lasse Lindströms stora kunnande och engagemang, både vad det gäller flyg och automobiler.

Lasse Lindström Ängelholm

Vi är alla fulla av beundran för det otroliga jobb han och de andra flygnördarna i F10 kamratförening utför .

Det sporrar oss att komma igång med vårt lilla arbete att försöka spara lite av vårt eget kulturarv i AXAMO-veteranerna.